Какво е хипноза и как се усеща?

Хипнозата е променено състояние на съзнанието, при което човек става по-възприемчив към идеите и съдържанието на своето подсъзнание. Тя се постига много лесно посредством релаксация на тялото и ума и има редица ползи за живота на човека. Почти всички хора изпитват това състояние ежедневно без дори да подозират. Всъщност състоянието на хипноза е същото, което всички ние изпитваме по няколко пъти на ден, когато сме замечтани, унесени или сънливи. Тя е приятното усещане, в което се намира умът ни точно преди да заспим и малко след като се събудим. Хипнозата е пролуката във времето в която интуицията ни е най-силна и ние можем да комуникираме с подсъзнанието си, прокарвайки позитивни промени в поведението си.

Терминът “хипноза” е бил създаден от Др. Джеймс Брейд, шотландски лекар, който е живял и работил в Манчестър през 19ти век.

Първоначално Брейд е назовал състоянието, което е изследвал като „Невро-хипнотизъм“, по-късно е съкратено на „Хипнотизъм“. Термина произлиза от гръцката дума “Hypnos”, която означава сън. Брейд е знаел, че въпреки двете състояния да имат известни прилики, хипнозата не е точно сън. Той е открил, че хипнозата е релаксирано състояние на съзнанието, при което умът става много податлив на промени.

Хипнозата е била дефинирана по различни начини през годините. Нека да разгледаме някои от определенията, които са били давани за нея:

  • „Аз определям хипнозата като предизвикване на особено психично състояние, което увеличава податливостта към внушения.“ Бернхайм, 1884
  • „Хипнотичният транс е състояние на повишена възприемчивост към предложения“ Кларк Хъл, 1933
  • „Хипнотичният транс може да бъде определен за целите на концептуализацията като състояние на повишена информираност и отзивчивост към идеите.“ Милтън Ериксън, 1958
  • „Хипнозата е състояние на ума, при което критичният факултет на човека бива заобиколен и може да бъде установено избирателно мислене.“ Дейв Елмън, 1964
  • „Хипнозата не е сън, тя е променено състояние във вниманието, която се доближава до капацитета на пиковата концентрация.“ Шпигел, 1978
  • „Вярвам, че хипнозата е процес, който води до релаксация, разсейване на съзнанието, повишаване на внушаемостта и осъзнатостта, като позволява достъп до подсъзнанието чрез въображението. Тя също така дава възможност да се възприемат мислите и образите като реални.“ Др. Ал Кразнър, 1990

Учените, които са работели в сферата на хипнозата, са считали, че влизайки в това състояние на ума ние сме в състояние да използваме силата на подсъзнанието и да го накараме да се присъедини към нашите съзнателни цели.

Упражняването на хипноза води до дълбоко състояние на релаксация с помощта на думи, повторения и образи. Под хипноза човек може да се съсредоточи дълбоко, да игнорира разсейващите фактори, да стане много по-отворен към позитивни внушения и по този начин да прокара позитивни промени в поведението си.

Как се усеща хипнозата?

Повечето хора описват състоянието на хипноза като много приятно. Тези, които са били под хипноза разказват, че са се чувствали спокойни и съсредоточени и въпреки, че мислите им са се отклонявали от време на време, те лесно са връщали вниманието си към думите, които са се изричали.

В тялото се създава усещане за безтегловност и лекота или чувство, че е тежко и отпуснато, подобно на усещането точно преди да се заспи.

Човек може да започне да се чувства унесен, релаксиран, да започне да се прозява. Пулсът се забавя, дишането се задълбочава.

След като хипнозата приключи обикновено хората се чувстват бодри и пълни с енергия и им е лесно да се върнат към ежедневието си.

Някои хора могат да заспят по време на хипноза, което също е нормално явление, тъй като хипнотичното състояние се постига при мозъчни вълни, много близки до тези на съня и ако човек е изморен, може много лесно да премине от едното състояние в другото. 

Има ли противопоказания за ползването на хипноза?

За повечето хора хипнозата е напълно безопасна. Тя обаче не е подходяща за хора с епилепсия или тежки психични проблеми.

Ако страдате от епилепсия или заболяване с психотични симптоми като халюцинации е най-добре да се консултирайте с вашия лекар преди да започнете практики, които включват хипноза.

Колко ефективна е хипнозата?

Хипнозата е мощно средство за позитивна промяна, но тя е ефективна, само ако се практикува редовно. Подобно на физическото ни тяло, което изисква редовни упражнения, за да бъдем в добра форма, менталното ни тяло също се нуждае от редовни практики, за да има промяна в нервонната мрежа и да се въздейства на невропластичността му.

За най-добри резултати хипнозата трябва да се практикува всеки ден, а за да усетим каквато и да е промяна в поведението си, е необходима практика от два до три пъти в седмицата.

Могат ли всички да използват хипноза?

Хипнозата не е подходяща за всички. Следните групи от хора не могат да навлязат ефективно в хипноза:

– тези, които не искат да бъдат хипнотизирани – тази група често е съставена от силно аналитични личности, които не желаят или не успяват да се отпуснат и релаксират

– хора с умствени увреждания

– хора, които са под влиянието на алкохол, наркотици и психотропни вещества

– хора, които не разбират езика на който се изрича хипнозата или имат слухово увреждане

Въпреки желанието си, някои хора могат да имат вътрешно съпротивление, дължащо се на различни страхове:

– Страх от непознатото

– Несигурност – „Дали изобщо ще мога да изпадна в хипноза?

– Страх от загубата на контрол – „Дали няма да издам най-дълбоките си, тъмни тайни?!“

– Страх от вършене на глупави неща – „Може ли да ме накарат да правя глупави неща като да крякам като гъска например?“

– Страх от засядане в хипноза – „Може ли да заседна във състоянието на хипноза и повече да не мога да се върна?“

Тези притеснения могат лесно да бъдат преодоляни чрез изучаване на устройството и функциите на ума, както и начина, по който работи хипнозата. Никой не може да бъде хипнотизиран без неговото пълно желание. Хипнозата е състояние, което се постига на едно дълбоко вътрешно ниво и всяка хипноза е авто-хипноза.

При страх от засядане в това променено състояние на ума е добре да се знае, че хипнозата всъщност е съвсем нормално физиологично състояние на ума, в което ние навлизаме неколкократно през денонощието. Когато сме сънени, отпуснати или замечтани, нашият мозък работи, използвайки алфа и тета мозъчни вълни, същите, които се изполват по време на хипноза. “Засядането” в хипноза не е възможно, защото от тази точка единственото, което може да се случи, е или да преминем в пълно будно състояние (бета мозълни вълни), или да заспим (делта вълни).

Приложения на хипнозата

Овладяването и съзнателното използване на хипнозата е много полезно умение за постигането на различни желани резултати. Тя се използва от олимпийски състезатели, политици, предприемачи, психолози и лечители. В сферата на медицината тя е избор за обезболяване, когато медикаментозните средства са нежелани, противопоказани или неефективни. С нея успешно се преодоляват вредни навици като тютюнопушене и алкохолизъм и се прокарват позитивни промени в ежедневието с лекота. В периода на бременността и раждането нейното приложение може да се използва от бъдещата майка, за да се постигне пълен контрол над тревожността и отстраняването на нежеланите физически усещания.

В бизнеса и предприемачеството тя е метод за увеличаване на продуктивността, новаторското мислене и успеха чрез установяване на позитивни мисловни модели, повишаване увереността в успеха, находчивостта, постоянството и устойчивостта. Тя е източник на вдъхновение и нови идеи.

Изучаването и практикуването на хипноза е есенциална част по време на класовете по хипно-раждане. Ако желаете да научите повече или имате въпроси може да се свържете с мен чрез контактната форма на сайта.

С най-добри пожелания,

Севда


Comments

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com